Cvičíte a nehubnete? Zkontrolujte si tepovku!

By
Číst 2255 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

tepovkaPokud jste vyhlásila válku svým kilogramům a svádíte bitvy s tukovými polštáři, pak je pohyb skvělým spojencem. Jakýkoliv pohyb je pro tělo prospěšný a budete-li se hýbat s radostí a pravidelně, nikdy tím nic nezkazíte. Co ale dělat, když cvičíte až z vás pot leje a kila ne a ne jít dolů?

 

Pokud už nějaký čas pravidelně cvičíte a rafička váhy je stále na stejném čísle, vzpomeňte si na to, že svaly jsou těžší než tuk. Možná se jen vaše tuková tkáň přeměňuje na svalovou a váha změnu nereflektuje. Jestliže vám i přes všechnu snahu nemizí centimetry na problematických partiích a vaše křivky jsou stále stejné, pak je dost možná chyba někde jinde. Pro spalování tuků je důležitý druh pohybu. Při jakékoliv aktivitě vaše tělo spaluje energii. Pokud je méně náročná, tělo si vystačí s cukry, tuky začne spalovat až při intenzivnějším pohybu. Pozor! Neplatí ale, že čím více máte zátěže, tím více tuků spalujete. Pokud se zadýcháte a intenzita pohybu je příliš vysoká, spalování tuků je omezeno nebo ukončeno. Cvičení by nemělo být ani moc lehké ani moc náročné.

Klíčem k úspěchu je znát a hlídat svoji tepovou frekvenci. Jak ji zjistit? Nejprve spočítejte svoji maximální tepovou frekvenci. Muži ji vypočítají odečtením svého věku od čísla 220 a ženy, když odečtou svůj věk od čísla 226. K nejefektivnějšímu spalování tuků dochází v rozmezí 60–75% maximální tepové frekvence. Jste-li žena a je-li vám 35 let, k efektivnímu spalovaní tuků dochází při tepové frekvenci v rozmezí od 111 do 139 tepů za minutu. S ohledem na vaši trénovanost pro vás může být vhodná například svižnější chůze nebo jízda na kole. Ideálním pomocníkem pro kontrolu tepové frekvence je sport tester, hodinky měřící tepovku nebo speciální sportovní náramky. Některé přístroje umožňují nastavit si rozmezí požadované tepové frekvence, a pokud z ní během pohybu vybočíte, upozorní vás signálem.

Vzorec je třeba brát s nadhledem, protože každý z nás je originál s různou sportovní historií a dědičnou zátěží. Pokud byste chtěli svoji optimální hubnoucí frekvenci znát přesně, pak je dobré navštívit specializované pracoviště, kde vyhodnotí váš zátěžový test. „Hubnoucí“ frekvence se může lišit až o 40 tepů. Vždy ale platí, že sport vás musí bavit. Do cvičení se nenuťte. Důležité je, aby vám pohyb dělal radost a stal se přirozenou součástí vašeho životního stylu. 

Naposledy změněno pátek, 24 únor 2017 08:23