Katerina

Katerina

neděle, 22 říjen 2017 10:58

Znáte ačokču?

acokcaAčokča aneb nová zelenina, která chutná jako papriková okurka.

Ačokča, neboli mexická okurka, patří do skupiny tykvovitých rostlin. Pěstuje se jako jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek dorůstá až 5 metrů. Květy připomínají barvou i tvarem cuketu a plody vypadají jako lusk. Vnitřek je po dozrání dutý se sladkokyselou chutí.

Plody se rozšířily v Jižní a Severní Americe od Bolívie až po Mexiko. Z toho je jasné, že rostlině bude vyhovovat dostatek tepla a vlhko. U nás se předpěstovává ve skleníkunebo na okenním parapetu a sazenice se přesouvají do skleníků. Pokud nehrozí přízemní mrazíky, může jít rostlinka ven. Vysazujte ji na jižní stranu k plotům (snese přímé slunce) s dostatečnou oporu, po které se může pnout. Bez vody a dobré výživy nebude dobře plodit, jinak se na chutnou zeleninu můžete těšit koncem srpna a v září

Pro rodinu běžně vystačí 4 rostliny, denně sklidíte až 12 plodů. V případě, že jsou smetanová semena hodně tmavá, rostlinu už nekonzumujte. Takto uzrálé plody mohou posloužit k předpěstování sazenic na příští rok.

neděle, 24 září 2017 13:09

Co vše lze vytvořit z kaštanů

kastany3Přiblížilo se období sběru kaštanů. Přikládáme tipy, co vše lze z nich vytvořit. Zdroj: pinterest

 

zpatky ve skoleVrátit se po dovolené znovu do zaměstnání je náročné pro dospělého, návrat dítěte do školní lavice po dvouměsíční odmlce bývá ještě obtížnější. Toto období může být pro dítě stresové a je dobré se na něj připravit.

Aby se začátek školního roku obešel bez větších obtíží, povídejte si s dětmi o tom, co je ve škole čeká. Zbavíte je tak nejistoty. Bavte se o tom, na co se ve škole mohou těšit, co dobrého mohou očekávat. Někdy děti trápí strach z toho, jak je spolužáci přijmou, a to i přesto, že se už dlouho znají. Jiné děti se mohou obávat toho, zda zvládnou nové učivo. Nové a neznámé dokáže lehce vyvést člověka z míry a dítě je na změny ještě citlivější.

cerna zmrzlinaNejen na sociálních sítí vyvolala černá zmrzlina opravdový poprask. Fotku s ní si odpustí jen málokdo. Zmrzlina vznikla vloni v Los Angeles a kam dorazí, tam budí rozruch. Neznámá a vizuálně přitažlivá příchuť dorazila i do Česka.

A co se skrývá za jejím tajemstvím? Černá barva, popř. různé odstíny šedé, jsou dány příměsí aktivního černého uhlí. Ano, toho uhlí, které znáte ze svých lékárniček. Její přidanou hodnotou tedy může být i léčebný efekt. Hlavní složka, kokosový popel ze spálených kokosových skořápek, má výrazné detoxikační účinky. Jak chutná? Asi jako sladké uhlí ? Kromě chladivého zmrzlinového osvěžení má ještě jednu „přednost“ a sice to, že vám zanechá černý jazyk a ústa.

regeneraceLidské tělo je dokonalý organismus, který má zázračnou schopnost se regenerovat. Během neustálého procesu se některé jeho části neustále obnovují nebo vznikají nové.

Každý den se ocitáme v nové kůži. Její svrchní část se v šupinkách odlupuje a objevuje se stále nová. A kompletně se obmění asi za čtyři týdny. Každý měsíc povyrostou naše vlasy o centimetr, a i když jich každý den asi stovka vypadne, tak stále dorůstají nové a nové. Velice rychle rostou bohužel i chloupky nebo vousy, a to o milimetr denně. Řasy dorostou během deseti měsíců. Nehty se obnoví za necelé čtyři měsíce. Za několik týdnů se dokážou obnovit kosti v těle, dětem se hojí a regenerují ještě mnohem rychleji. Během jednoho roka se nám třikrát zcela obnoví naše krev. Rekordmanem v regenerace jsou ale naše játra. Ty dokážou do původní podoby dorůst, i když zůstane jen jejich třetina a netrvá jim to více než několik měsíců.