Zaskočte si k šípku

By
Číst 2374 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
sipekŠípky jsou všeobecně známou rostlinou, kterou není třeba nějak zvlášť představovat. Zná ho snad každý, už málokdo ale ví o jeho mnohostranných a blahodárných účincích. Šípková sezóna je v plném proudu. Využijte ji a nasbírejte si šípky i vy!
Plody šípků jsou studnicí vitamínů a minerálů. Najdete v nich hlavně vitamín C, a proto se šípky používají při chřipkách a nachlazení. Obsahují vitamín B6 a B12, které se podílí na metabolismu cukru, tuků a bílkovin. Mají blahodárné účinky při léčbě zánětů močových cest, snižují cholesterol a příznivě působí na cévní systém. Protože má šípek močopudné účinky a pomáhá při zavodnění organismu, je vhodný i při léčbě ledvin a nebo žlučových kamenech. Šípek posiluje imunitu a zvyšuje odolnost organismu na lokální i celkové infekce. 
Pozitivně šípek může působit v těhotenství. Posiluje obranyschopnost organismu budoucích maminek, čistí krev a je může napomoci při nevolnostech. Olej z plodů šípků udržuje pokožku pružnou, zabraňuje vzniku strií a příznivě napomáhá v boji proti pigmentovým skvrnám. Později může pomoci při silné menstruaci. Je třeba mít ale na paměti, že se jedná o silnou bylinu, která může mít i vedlejší něžádoucí účinky, a proto je dobré s jejím užívání nakládat obezřetně. 
sipek2Šípky je nejvhodnější sbírat v průběhu října, kdy jsou plody sytě červené a zralé. Po prvních mrazech ztrácí svoje účinky a je dobré je sbírat jen pro dekorativní účely. Potom, co šípky přinesete domů, je třeba je očistit, omýt, osušit a co nejdříve zpracovat. Nejlepší je usušit je umělým teplem do 50 C. Při pomalém, dlouhém sušení a při vyšší teplotě ztrácí vitamín C. Skladují se  v uzavřené vzduchotěsně nádobě a ne déle než jeden rok. Skladování v otevřených dózách je rizikové na prach, škůdce a plísně. 
Jak šípky připravit?  Možností je opravdu mnoho. Nejznámější je asi šípkový čaj z čerstvých nebo sušených plodů, oblíbený je také šípkový sirup, marmeláda, ale také likér, víno nebo ocet. Velmi jednoduchou a užitečnou přípravou je použít šípek na přípravu šípkového oleje. 
ŠÍPKOVÝ OLEJ: Půl skleničky nasekaných šípkových plodů zalijeme dvojnásobným množstvím kvalitního olivového nebo slunečnicového oleje, tak aby byly plody ponořené. Na teplém místě necháme 14 dní za občasného (nejlépe každodenního) míchání louhovat a poté důkladně scedíme přes textilii. Olej uchováme v uzavřené nádobě na tmavém místě, nejlépe v lednici. 
Naposledy změněno neděle, 23 říjen 2016 17:06