Jak ušetřit na školní výbavě

By
Číst 2466 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

skola potrebyMít doma malého školáka sebou přináší nejen radosti, ale často také starosti a zvýšené finanční výdaje. Obzvláště školní výbava malého prvňáčka stojí několik tisíc a bývá citelnou zátěží pro rodinný rozpočet. Na čem se vyplatí ušetřit a do čeho naopak investovat?

 

            Na čem byste rozhodně šetřit neměli, je kvalitní školní aktovka. Její pořizovací cena se v obchodních řetězcích může pohybovat i na hranici tří set korun, naopak značkové tašky s často nepotřebným příslušenstvím se šplhají i přes pět tisíc korun. Nepodléhejte módním trendům a hledejte dobrý poměr ceny a kvality. Vaše dítě ji bude nosit každý den, proto by měla splňovat zejména zdravotní nároky. Měla by mít pevná záda s bytelnou konstrukcí, hodně vnitřních i vnějších kapes. Vhodné jsou aktovky s reflexními prvky - odrazkami. Kvalitní školní taška může sloužit i několik let. Podobně je to i přezůvkami. Kvalitnější vám alespoň teoreticky měly vydržet déle.

            Psací potřeby jsou základ. Investujte do kvalitního pera, které podporuje správný úchop ruky dítěte. Nechte si poradit třeba od učitele a nevyhazujte zbytečně peníze předem. Ušetřit naopak můžete na dalších psacích potřebách, pastelkách nebo potřebách na výtvarnou výchovu, které se lze výhodně koupit v obchodních řetězcích nebo ve slevových akcích. Pokud nejsou školní potřeby s módními trendy polepy, dají se také pořídit levněji než ty, se známými postavičkami, které už ale nemusí být na konci školního roku v kurzu. Podobné je to se sešity a obaly na ně. Ty s obyčejnějšími vzory koupíte za několik korun, u těch s pohádkovými postavami nebo s fotkami zpěváků, skupin nebo vítězů pěveckých soutěží mohou stát i několikanásobek. Kupujte je, až budete vědět, které dítě ve škole upotřebí.

            Významně můžete ušetřit na kroužcích pro děti a jiných volnočasových aktivitách. Jejich cena se pohybuje od několika set až po tisíce korun. Některé školy, domy dětí mládeže, vzdělávací střediska nebo zájmové organizace je nabízejí ale i zdarma nebo za zlomek ceny. Jen si musíte dát větší práci s jejich hledáním. Kroužky volte s rozmyslem a nepřetěžuje děti, školní docházka je i tak pro ně dost náročná a mnohdy jim chybí i čas na odpočinek. Nezřídka kdy se stává, že pokud je kroužku moc nebo jsou špatně zvolené, tak je děti ani nedokončí.

            Věci do školy nemusíte kupovat nárazově, kupujte je s předstihem a postupně. Často děti dostávají ke svátkům, narozeninám nebo jiným příležitostem zbytečnosti nebo spoustu sladkostí. Instruujte svoje okolí s konkrétními přáními a tím, co by dítě mohlo ve škole upotřebit.




           

Naposledy změněno pátek, 12 srpen 2016 07:33