Fotky dětí na facebooku

By
Číst 2416 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

bezpeci rodinaDennodenně se na internetu setkáváme s fotkami dětí. Známých i neznámých, dětí z rodiny, přátel nebo třeba na vtipných momentkách. Fotografie dítěte s narozeninovým dortem je evergreenem sociálních sítí a fotky strhaných maminek z porodnice také nejsou výjimkou. Hranice každého jsou prostě někde jinde. Ne každé umístění fotky s dítětem je ale bezpečné. Co je ještě v mezích a na co bychom si při zveřejňování fotografií dětí na internetu měli dávat pozor?

 

Experti na bezpečnost na internetu varují před bezhlavým umísťování dětí na internetu a vybízejí k větší obezřetnosti. Neexistuje žádný přehled o tom, kdo si co z internetu stahuje a fotky dětí tak mohou být velmi snadno zneužité. Lidé by měli více přemýšlet jaký obsah a hlavně s kým na internetu sdílí. Pokud má nevinné rodinné album z dovolené několik tisíc zhlédnutí, něco asi není v pořádku. Takové fotky mohou být cíleně vyhledávány a následně prodávány.

Pokud pomineme to, že se tak fotky jednoduše mohou dostat do rukou pedofilů, měli bychom také uvažovat o tom, že pokud fotky vyvěsíme například na sociální síť Facebook nebo server Rajče, pak tam budou viset ještě mnoho let poté a budou poměrně snadno dohledatelné. Zuzana Baudyšová z nadace Naše dítě upozorňuje, že právě kvůli nevědomosti a neopatrnosti umístění fotek dětí na internetu volají ročně stovky dětí na Linku bezpečí. Stávají se obětmi posměchu nebo cílem kyberšikany. Může vám to možná připadat zbytečné, ale zkuste se zeptat, jestli vystavění fotografie na internetu dítěti nevadí a jestli s tím souhlasí.

Pokud „tapetujete“ zeď fotkami své rodiny, především pak dětí, buďte obezřetní a vyhněte se nahým fotografiím, fotkám v provokativních pózách nebo nevhodných situacích. Facebook je síť veřejná a fotky nevidí jen vaši „přátelé“. Fotky dětí se tak mohou dostávat do stovek a tisíců dalších počítačů nebo mobilů uživatelů po celém světě, jejichž data mohou být vykrádány. Nenechávejte fotky na internetu volně a veřejně přístupné.

Dospělí ale i děti by měli pochopit, že fotografie patří mezi soukromou informaci a že její následný pohyb na internetu není téměř vůbec možné ovlivnit. Naopak je velmi snadné takovou digitální fotografii upravit a zmanipulovat. Jakmile je jednou na internetu fotografie umístěna, je obtížné zajistit její naprosté odstranění.

Naposledy změněno pátek, 12 srpen 2016 07:22