Spinká moc nebo málo? Jak dlouhý spánek je pro děti optimální?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

spanek detiSpánek malých dětí a potíže s ním je jedním z nejčastějších problémů, se kterým se rodiče potýkají. Je to také vůbec nejoblíbenější a nejčastěji diskutované téma internetových debat. Stížností na to, že by děti dlouho a hezky spaly je jako šafránu. Přiznejme si, co je hezčího, než když děti spí a my máme alespoň trochu času na sebe a pro sebe. Problémy nastávají, když děti nespí, špatně usínají, probouzí se anebo spí jen velmi krátce. Jak dlouhý spánek je pro malé děti ideální?

 

Konkrétní odpověď budeme hledat marně. Vždy závisí na věku dítěte! Rytmus spánků se u dětí vyvíjí postupně a výrazně se liší od spánku dospělých.

Novorozenec spí až 20 hodin denně a buď spí nebo se kojí. Spánek trvá 2 až 4 hodiny, probouzí ho vlastní nepohodlí (nejčastěji hlad) a následuje jen krátký čas bdění. Novorozenec nerozlišuje den a noc a nemá žádné spánkové návyky. S tím, jak se dítě vyvíjí, jeho potřeba spánku velmi pomalu klesá. Ve čtyřech měsících by miminko nemělo být v bdělém stavu více než dvě hodiny a mělo by mít 3 cykly denního spánku. Kolem půl roku věku klesá potřeba spánku na 14 až 15 hodin, z nichž asi 10 hodin tvoří noční spánek přerušovaný krmením. Děti okolo 6 měsíců jsou obvykle unavené asi dvě a půl hodiny po probuzení. Během dne spí většinou jen jednou dopoledne a jednou po obědě.

Roční děti už obvykle nepotřebují noční přestávku na krmení a spí celou noc. Kolem jednoho roku dítě usíná už jen po obědě, ale je schopné spát i více než tři hodiny. Od roka se spánek dětí začíná čím dál více připodobňovat spánku dospělých. Dvouleté dítě spí v průměru 13 hodin, tříleté o hodinu méně. V předškolním věku spí děti kolme deseti hodin denně. Pokud potřebují předškoláci odpolední spánek, měli bychom jim ho dopřát.

Každé dítě je jiné a jeho potřeby jsou individuální. Rodiče by neměli být ve stresu z toho, že nemají „tabulkové“ dítě s ideálním spánkovým režimem. Pokud jde o spánek, téměř vše je možné a nejde o velká dramata. Dítě spánek potřebuje a je-li unavené, tak usne. Je jedno jestli mu stačí půlhodina nebo spí tři hodiny v kuse. Důležitější je, aby dítě mělo jistý spánkový režim, rituály a jeho spánek byl kvalitní a ničím nerušený.

Číst 2786 krát Naposledy změněno úterý, 21 únor 2017 17:42