Febrilní křeče jsou strašákem nejednoho rodiče

Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)

febrilni kreceKdo zažil febrilní křeče u malého dítěte, tak na ně asi jen tak nezapomene. I když bezprostředně neohrožují život, jsou nepříjemnou zdravotní komplikací spojenou s řadou rizik.

            Febrilní křeče vznikají jako doprovodný jev vysokých horeček, tedy teploty nad 38° C. Tato neurologická porucha se objevuje nejčastěji u dětí ve věku od 6 měsíců do 5 let. Zažijí je během dětství asi 4 % dětí. Sklon k febrilním křečím bývá dědičný, i když to není pravidlo. Bohužel se asi v polovině případů vracejí, ale zřídka kdy se opakují v jeden den. Více ohroženy jsou děti s epilepsií.

            Febrilní křeče se projevují svalovým napětím přecházejícím do křečovitých stahů. Tělo dítěte se při nich propne do luku, děti obracejí oči v sloup a často upadají do bezvědomí. Pro rodiče nebo pozorovatele je to hrůzostrašná podívaná, která trvá minutu ale někdy až 15 minut. První pomocí je odstranit z dosahu dítěte ostré předměty a vše, o co by se dítě mohlo během křečí poranit. Dítě bychom měli položit na zem, aby nehrozilo riziko pádu. Je třeba kontrolovat dýchání, stav vědomí a aby dítěti nezapadl jazyk. Při febrilních křečích vždy volejte tísňovou linku 155! Při opakovaných febrilních křečích se řiďte pokyny lékařů, ale máte-li jakoukoli pochybnost, volejte raději rychlou záchrannou službu. Lékař přivolaný k záchvatu dítěte by měl nařídit vyšetření vylučující onemocnění mozku. Po dvou týdnech od záchvatu se doporučuje podstoupit EEG.

            Nejlepší prevencí febrilních křečí je v pravidelných intervalech kontrolovat zvyšující se teplotu dítěte a začne-li stoupat, je nutné se ji snažit co nejrychleji snížit. Doporučují se studené zábaly a podání paralenového čípku. Bohužel někdy teplota vystoupá tak rychle, že se ji nedá zastavit a křeče se i přes snahu o její snížení dostaví. Obzvláště pokud se už v minulosti projevily. Pokud se objevují febrilní křeče častěji, jsou děti sledovány na neurologii a je také důležité obezřetně přistupovat k některým očkováním. 

Číst 2334 krát Naposledy změněno neděle, 12 únor 2017 11:58