Hliník v deodorantech. Máme se čeho bát?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

deo hlinikDlouhou dobu se zdálo, že obsah hliníku v deodorantech a jeho vliv na zdraví je dobře udržované tajemství. Těm časům je naštěstí už konec. O vlivu hliníkových solí se začalo otevřeně diskutovat a řada společností, včetně těch nadnárodních bylo nuceno změnit složení výrobků i strategie prodeje.

Jak to funguje? V podpaží soli hliníku reagují s potem a přeměňují se na nerozpustný hydroxid hlinitý, který vytváří zátku v ústí potních žláz a brání tak pocení.  Často se hovoří o tom, že jsou to právě přípravky proti pocení obsahující hliníkové soli a parabeny, které stojí za vznikem rakoviny (primárně se hovoří o rakovině prsu), alergických reakcí nebo Alzheimerovy choroby. Výsledky studií o jejich dopadu na zdraví ale nejsou jednoznačně. Negativní účinky se spolehlivě a jednoznačně nepodařilo prokázat. Mezi nejčastější argumenty pro jejich nepoužívání patří, že ucpávají póry, zabraňují vyplavování toxických látek z těla, aplikují se v blízkosti lymfatických cest. Naopak jejich zastánci tvrdí, že přípravky obsahují jen malé množství hliníkových solí, toxické látky se odplavují v největší míře prostřednictvím jater a ledvin a dále upozorňují na fakt, že obsah hliníku v prsních tkáních odpovídá jeho podílu i v ostatních částech těla.  

Jednoznačného nebo vědecky položeného závěru se dočkáme jen stěží. Pravdou je, že na trhu se objevuje čím dál více výrobků, které hliníkové soli neobsahují. Obchody s přírodními produkty jsou jich plné a volit můžete mezi parfemovanými, neparfemovanými, tekutými nebo tuhými deodoranty nebo antiperspiranty, s krystaly kamence nebo bez nich. Deodorant bez hliníku solí už nejdete i v běžných obchodních řetězcích u přípravků, jejichž výrobci ještě donedávna nežádoucí vliv hliníku popírali. Pokud vám jen náznak spojení antiperspirantu nebo deodorantu se zdravotním rizikem vadí, čtěte etikety. Určitě neprohloupíte. Na trhu existuje spoustu alternativ, s různým složením, různými účinky v různých cenových relacích. Vaše zdraví za to stojí. 

Číst 2517 krát Naposledy změněno pátek, 30 září 2016 07:55