Vší silou proti vším

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

vsiSotva děti nastoupily do škol a školek, už jsou zase tu - vši. Jestli máte pocit, že tento boj nikdy neskončí, nezoufejte. Pokud se v dětském kolektivu vši objevily, zkuste účinnou prevenci. Místo drahých, chemických a často neúčinných přípravků to můžete zkusit přírodní cestou.

Jak poznáte, že má právě vaše dítě vši? Děti bývají neklidné, ospalé, podrážděné a drbou se ve vlasech. Když jim prohlédnete vlasy, můžete v nich objevit vši hned ve všech třech stádiích. Dospělé vši (asi 2 až 4 milimetry velké), jejich larvy i vajíčka, tzv. hnidy. Bohužel postupem času se z obyčejné vši vyvinula jakási „superveš“, která je odolná vůči dostupným preparátům a je čím dál tím obtížnější se vší účinně zbavit. Čím více je prostředek chemický, tím je samozřejmě vyšší i riziko vedlejších účinků, od zarudnutí nebo pálení pokožky počínaje a závažnými respiračními obtížemi konče.

 

Na trhu jsou ale běžně k dostání i přípravky na přírodní bázi. Liší se složením i cenou, zakoupit můžete tinktury, šampony nebo spreje. Obsahují nejčastěji esenciální oleje z eukalyptu, levandule nebo tea tree, který se v boji proti vším ukazuje vůbec jako nejúčinnější.  Cena přípravků se při větším počtu hlav nebo častějším použitím může značně prodražit. Přitom pro účinný prostředek nemusíte chodit daleko a můžete si ho v potřebném množství vytvořit i sami. Potřebovat budete jen olivový olej nebo kokosový olej, esenciální olej tea tree, popř. pár kapek oleje z levandule.

Smíchejte několik lžic olivového oleje se lžičkou tea tree (podle délky a hustoty vlasů) a tuto směs do vlasů vetřete. Vlasy přikryjte potravinářskou folií, pak ručníkem a nechte asi hodinu působit. Poté z vlasů důkladně a na světle po pramenech vyčesávejte tzv. hnidy. Pro tento účel se nejlépe hodí speciální hřeben, tvz. „všiváček“. Každý pramen pročešte několikrát a důkladně postupujte, dokud nepročešete celou hlavu. Poté vlasy umyjte šamponem s přidaným tea tree olejem. Pokud provedete postup důkladně, je účinný. I přesto ale doporučujeme celý postup zhruba po týdnu zopakovat.

Abyste se parazitů opravdu zbavili, je nutné se vypořádat se s hřebeny, které jste používali. Vydesinfikujte je nebo ideálně vyvařte. Totéž platí pro ručníky a ložní prádlo. Vše je nutné vyprat na co možná nejvyšší stupeň s ohledem na druh tkaniny a pak vyžehlit. Nezapomeňte ani na čelenky, čepice, sponky nebo gumičky do vlasů.

Pokud se v dětském kolektivu vši z jakéhokoliv důvodu objevují častěji, doporučujeme vlasy upravit u chlapců do kratšího střihu, u děvčat do copu nebo culíku. Jako prevence se osvědčuje přidat pár kapek olejíčku tea tree do dětského šamponu (před použitím protřepat) nebo si vytvořit do rozprašovače vodu s několika kapkami tea tree a levandulového oleje a stříkat s ní dětské vlásky pravidelně a preventivně.

Číst 2703 krát Naposledy změněno pátek, 23 září 2016 16:08