Železná neděle a zapálení první svíce „Naděje“

By
Číst 2638 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

AV 1svickaČas adventních svátků je pohyblivý a začíná první nedělí adventní, která bývá označována jako železná. Zajímá vás proč? Asi budete trochu zklamáni. Název ji byl uměle dodán jako doplnění neděle bronzové, stříbrné a zlaté. První neděle je tím správným časem pro uctění rodiny, země a našich kořenů. Začíná čas rozjímání o našem vztahu k okolnímu světu a k ostatním lidem.

Kromě času bilancování a rozjímání je advent času setkávání s rodinou a přáteli. K času adventu vás mohou navnadit právě počínající staročeské vánoční trhy, konzumace cukroví nebo vánočního punče. Pro ty, kteří neradi zahálejí je advent časem vánoční výzdoby, pečení cukroví, úklidu nebo nákupu vánočních dárků. Ti nejmenší se zase těší na otevření prvního okénka adventního kalendáře. Neměli bychom ale zapomínat na to, že advent by měl být časem půstu, klidu, rozjímání a cesty k sobě. Moderní doba sice velí hektický a konzumní způsob přípravy na Den „D“, ale kdy jindy se zastavit a obrátit se k sobě i ke svým blízkým.  

Na první neděli adventní připadá rozsvícení první svíce adventního věnce. Ta bývá fialová (jsou-li svíčky různě barvené) a je označována svící „Naděje“. První svíci se také říká „Svíce proroků“ na památku těch, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Tato svíce představuje očekávání a naději v dobro. 

Naposledy změněno čtvrtek, 24 listopad 2016 20:23