Malá, zdravá a chutná zrníčka, která vám učarují – QUINOA

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

quinoa2Merlík čínský – vzácný poklad Inků, to je Quinoa.  Člověk trochu znejistí už při vyslovení jejího názvu. Cizokrajný název se čte „kinua“ a můžete si být jisti, že jakmile ji ochutnáte, hned tak se jí nevzdáte. Je výborná, zdravá a má všestranné využití.

Merlík je až 2 metry vysokou rostlinou, která může mít nejrůznější barvy od hnědé, přes odstíny oranžové až po růžovou. My ji ale nejčastěji známe jako bílá nebo tmavě hnědá semena, která jsou dnes už běžně k dostání i v supermarketech. Nejde o klasickou obilovinu a neobsahuje lepek. Za to vitamínů a minerálů je v ní celá řada: zastoupeny jsou téměř všechny druhy vitamínů B, kyselina listová, železo, mangan, draslík, zinek, vápník, bílkoviny nebo široké spektrum esenciálních aminokyselin.  Výčet toho, proti jakým zdravotním neduhům se užívá a jak důležitá a zdraví prospěšná je, by byl opravdu dlouhý. Hodí se pro sportovce, dietáře, vegany a vegetariány, ale hlavně pro děti.

 

Quinoa je výborným pomocník ve chvílích, kdy mají vaše děti jednostranný jídelníček anebo je těžké do nich cokoliv dostat. Tím, že ji můžete připravit na nejrůznější způsoby a je velice chutná, je možné dětem doplnit široké spektrum pro zdravý vývin potřebných látek. Quinoa podporuje růst svalové hmoty, podporuje metabolismus i správnou výživu mozku. A co víc? Její příprava je jednoduchá a rychlá. Připravuje se podobně jako rýže. Po uvaření je lehká, nadýchaná a má oříškovou chuť. Vyzkoušet ji můžete s ovocem, se zeleninou, na sladké moučníky, zapečenou naslano i sladko, do nákypů, jako přílohu i hlavní jídlo.

Zkuste například kaši z quinoa, která dětem bude chutnat. Mohou ji i ty nejmenší, vhodná je už od šesti měsíců.

Kaše z quinoy

Na dvě porce budete potřebovat: půl (čtvrtlitrového) hrknu quinoy, jeden a půl hrknu mléka (pro děti do jednoho roku rostlinného), sladidlo podle chuti (cukr, med, sirup), libovolné ovoce, pro starší děti můžete použít i semínka nebo oříšky

Postup: Quinou spařte, propláchněte a vařte společně s mlékem, sladidlem a kousíčky ovoce na mírném ohni dokud do sebe nevsákne veškerou tekutinu (obvyklá doba vaření je okolo 20 minut). Budete-li chtít více hladkou kaši, můžete ji závěrem ještě projet tyčovým mixérem. Na talíři ozdobte libovolnými oříšky, semínky či ovocem – dle věku vašeho dítěte.

(recept i foto je z www.mamavkuchyni.cz)

Číst 2603 krát Naposledy změněno neděle, 30 říjen 2016 16:20