Jak poznáte rozdíl mezi celiakií a alergií na lepek?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

celiakieJe-li vaše plačtivé, neklidné a vyskytují-li se u něj různé zdravotní problémy, u kterých se nedaří najít jejich příčinu, je možné, že je alergické na lepek nebo trpí celiakií. Jak intoleranci na lepek u dětí poznat? Předem je nutné říci, že se o záležitost poměrně složitou a často také dlouhodobou. Intolerance na lepek se obtížně zjišťuje u dospělých natož pak u dětí. Statistiky říkají, že nesnášenlivostí na lepek trpí v České republice až 50 krát více lidí než o tom ví. Zajímavé je, že se častěji vyskytuje u žen.

O co se vlastně jedná? Jde o atopickou alergii nebo o celiakii? Celiakie je autoimunitní onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku (tzv. glutenu), jedná se o onemocnění celoživotní, zatím bohužel nevyléčitelné. Alergie na lepek se projevuje jiným způsobem. Nástup alergických reakcí a nežádoucích projevů je na rozdíl od celiakie velmi rychlý a projevuje se do několika minut. Příznaky celiakie jsou dlouhodobé, zpravidla se jedná o několik hodin až dnů a mají závažnější charakter.

 Alergie na lepek se projevuje svěděním v ústech a v krku, zvracením, průjmy a je doprovázena kožními reakcemi jako jsou ekzém nebo kopřivka. Celiakie se projevuje rovněž průjmy, nafouknutým břichem, ale reakce nejsou tak průkazné, za to však závažné. Dlouhodobými následky celiakie jsou poruchy vstřebávaní živin, kazivost zubů, afty, vypadávaní vlasů, bolest hlavy, chudokrevnost. Děti neprospívají, hubnou, mívají zpomalený růst a bývají unavené až apatické ke svému okolí. U celiaků bývá větší sklon k depresím, což se může projevit i u dětí. Ženy celiakičky mohou být neplodné a mají větší sklon k potratům.

Léčba je během na dlouhou trať. Jedinou obranou proti celiakii je dodržování celoživotní bezlepkové diety. I malé množství lepku v jídle může vést k poškození sliznice tenkého střeva. Pokud není bezlepkové dieta dodržována nebo o své nemoci člověk trpící celiakií neví, pak může vést k cukrovce, epilepsii, schizofrenii a dalším závažným onemocněním, které nemusí na první pohled s celiakií vůbec souviset.  Prognóza léčby alergie na lepek je lepší. Cílenou léčbou je možné vyvolat toleranci vůči lepku a to například pomocí alergenové vakcinace. Pacienti se ve stravě také musí vyhýbat lepku zcela, a onemocnění nemusí být celoživotní. 

Ať už máte vy nebo vaše dítě celiakii nebo méně závažnou alergii na lepek, je  nutné lékařský dohled a řádná léčba, aby se byl zdravotní stav stabilizovaný a nehoršil se.

Číst 2678 krát Naposledy změněno čtvrtek, 13 říjen 2016 19:05