A chtěla bys bratříčka nebo sestřičku?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

sourozenciAť už vás při pozitivním výsledku těhotenského testu zachvátí radost nebo panika, vězte, že velké změny nebudou čekat pouze vás. Pokud máte doma mladší dítě, do této chvíle jedináčka, bude potřeba trocha diplomacie a na příchod miminka ho s předstihem připravit. Ne vždy totiž může dítě sdílet vaše nadšení nebo radost. Dosud bylo vše zaostřeno na malého jedináčka, který měl vaši plnou pozornost, péči i čas.

Psychologové radí hned v úvodu těhotenství dítě s ještě nenarozeným miminkem seznámit. Můžete společně vymýšlet, jak se bude miminko jmenovat, jestli to bude kluk nebo holka, jak bude vypadat, kam dáte postýlku nebo co budete společně podnikat. Je důležité, aby vaše dítě od počátku vědělo, že nejede po druhé koleji, že s ním počítáte. Bude-li se cítit být zapojené do příchodu miminka, bude se cítit důležitě. Vysvětlete mu, jak moc ho potřebujete. Možná, že společné hovory o výhodách života sourozenců uklidní i vás.

Je-li dítě starší, lze obecně říci, že s novou informací dokáže lépe pracovat a vstřebat ji. Pokud ho dobře namotivujete, bude vám nápomocné a bude se na miminko těšit. Potíže nastávají s dětmi do dvou let, kterým nelze situaci dobře vysvětlit a do této chvíle se vše točilo kolem nich. Dělení se o pozornost rodičů mohou některé děti opravdu špatně snášet. Mohou být smutné, mrzuté a často ztrácejí to, co jste je tak pracně učili. Vidí, že miminko dostává péči, a tak se chtějí také nechat krmit, začínají se pomočovat, častěji pláčou, nechtějí chodit, mluvit a co nejvíce se snaží přiblížit se miminku.

Buďte k druhému dítěti pozorní a snažte se, aby cítilo co nejvíce lásky a pozornosti. Narozené miminko dostává spoustu dárků, hraček, nezapomínejte tedy i na vaše starší dítě. Mazlete se s ním, dávejte mu dárečky, foťte se společně. Dítě musí mít pocit, že tu pro něj stále jste. Pozornost se vyplácí i v jejím druhém slova smyslu. I když se může zdát, že starší dítě příchod miminka zvládá dobře a má ho rádo, buďte obezřetní. Hněv z příchodu malého „vetřelce“ se totiž může u dítěte projevovat i skrytě. Někdy může jít o zjevný útok, jindy ho můžete přistihnout, jak ze samé lásky dává miminku bonbonek.

Příchod mladšího sourozence je pro každé dítě i jeho maminku a tatínka testem psychické odolnosti a jejich tolerance. Může to znít lehce, i když je to velmi obtížné. Zkuste myslet o krok napřed! Chystáte se starší dítě připravit o jeho postýlku, udělejte to s předstihem. Učíte-li dítě na nočník, počkejte – toto období je pro dítě i tak stresové. Snažte se, aby si starší dítě s miminkem spojovalo co nejvíce pozitivního a vyvarujte se toho, aby důvodem veškerého jeho „neštěstí“ bylo právě miminko. 

zdroj: www.mcentra.cz

Číst 2754 krát Naposledy změněno středa, 13 duben 2016 10:30