To už znala moje babička - díl č.2

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Pamatujete na tu reklamu „Vodní kámen, to je prevít, ten vám rozbil pračku“? Ačkoli jsme dnes obklopeni špičkovou elektronikou s vlastní inteligencí, některé fyzikální zákony platí i pro ni. Pořád. Takže údržba je na místě. A není pravda, že na vše potřebujete technika. Tady je pár tipů…

V pračce i v myčce se usazuje vodní kámen, ať máte vodu měkkou nebo tvrdou, tak vždy trochu ano, až je ho jednou příliš. Buď si koupíte předražená chemická čistítka, nebo jednou za půl roku za pár kaček litr octu. Nalijeme do pračky, pustíme bez předpírky a bez ždímání na 60 stupňů. Do myčky položíme misku, vázičku či flakonek, do něj nalijeme ocet (uvolní se postupně) a pustíme program s nejvyšší teplotou. Ještě mě napadá, že povařit ocet, je lázeň i pro rychlovarnou konvici, však on prackabrzy vyčichne.

U pračky je navíc třeba občas zkontrolovat a vyčistit filtr. Obvykle se skrývá za malými dvířky někde vespod, odjistí se, vyšroubuje, vytáhne – najdete to v návodu k pračce. Odstraníme mechanické nečistoty, filtr můžeme nechat projet třeba i myčkou. Mimochodem, hodně zanesený filtr jde ven opravdu ztuha. A také můžete být překvapené, co v něm najdete za poklady – u praček s bočním plněním leckdy i ty ponožky, které vám už nějakou dobu chyběly do páru.

Vynikajícím pomocníkem po běžnou údržbu kuchyňské linky, mikrovlnky a ledničky je dezinfekce v rozprašovači, taková ta s označením „likviduje 99 % bakterií“. Ale pozor, měla by být bez chlóru a jiných chemikálií, proto zkontrolujte na její etiketě, zda smí přicházet do styku s potravinami. Kdybyste chtěly ušetřit a současně mít jistotu, že ničemu nevadí, tak si kupte čistý líh. Jenom pozor, lednici vždy papírovou utěrkou vytřete dosucha.

A zpátky k myčce a pračce – pokud se o ně dobře staráte (ocet), tak do nich můžete dát i věci, které byste jinak drhly ručně. Praní vydrží většina bot. Mytí zase většina květináčů. Moje máma ráda experimentuje, tak dala do myčky i klávesnici. Vzdor všem předpokladům byla po vyschnutí opět funkční, ale já tohle rozhodně nedoporučuji, pokládám to spíše za zázrak.

A teď záchod – ruku na srdce, všechna ta udělátka, která se zavěšují či lepí na okraj mísy, jsou nemístně drahá a pochybuji i o jejich funkčnosti. Ze všech sajrajtů, které se na mytí záchodu nabízejí, je nejúčinnější Domestos. Naneste ho třeba před odchodem na nákup, spláchněte až po návratu. Odvede i tu práci, na kterou je jinak třeba vzít do ruky štětku. Prostě rozpouští nejen bakterie, ale všechno. Akorát pozor, ať vám necákne na oblečení – rozpouští i barvy.

Nakonec mě napadá vysavač. Čas od času je nutné propláchnout mu hadici. Jestli to nechcete dělat ve vaně, vezměte ji někdy spolu s autem do ruční myčky. Vůbec je fajn si na cesty do ruční myčky přibalit tu a tam něco, čemu pomůže už jen pořádný tlak z vodní trysky. Králíčkovu klec, kocourův záchod… ačkoli ten je také fajn pro hrubém vyprázdnění naplnit vodou s domestosem a půl hoďky počkat…

Číst 2745 krát Naposledy změněno pátek, 08 duben 2016 19:17