Bezpečnost dítěte při procházkách nebo hrách venku

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

kaluzOpustíme-li „bezpečí“ domova, číhá venku hned několik nástrah. První pozornost bychom měli věnovat kočárku. Bohužel se stále setkáváme s varováními ČOI nebo výsledky testů, které upozorňují na nestabilitu kočárků, potíže s jejich brzdami nebo uvolněnými částmi. Pokud je dítě větší nebo mobilnější, pak ho v kočárku poutáme a dbáme na to, aby se s kočárem nepřevrhlo. Rizikový může být vstup s kočárkem do vozovky a to, i když jsme na přechodu. Přijíždějící řidič nás sice zaregistruje, ale ne vždy vidí kočárek před námi. Následky mohou být fatální.

 

Větším dětem je dobré co nejdříve srozumitelnou formou vysvětlit pravidla silničního provozu. To, že by se měly ideálně držet za ruku dospělého, princip přechodu, semaforu. Pokud dítě jezdí na tříkolce, na kole, skateboardu, bruslích nebo lyžích je nutné dbát na to, aby vždy mělo na hlavě ochrannou helmu, po případě i další ochranné prvky jako jsou různé chrániče nebo rukavice. Vhodné jsou reflexní odrazky na oděvu, botách, školní brašně nebo na kole. Pokud budete jezdit s dítětem v autě, vždy zkontrolujte, aby bylo dítě správně upoutáno v bezpečnostní sedačce. Zády k jízdě může být sedačka umístěna pouze s dítětem do 9 kg a do 1 roku. Čelem k jízdě je dítě v sedačce do 18 kg. Od 18 do 36 kg váhy sedí dítě na zvýšeném sedátku a je připoutáno bezpečnostními pásy.

Nebezpečí hrozí dětem také na pískovištích a dětských hřištích. Podobně jako v domácnosti je dobré podívat se na konkrétní místo z perspektivy dětí a predikovat možná rizika. Dítě na klouzačkách nebo prolézačkách může upadnout, zlomit si končetinu nebo si vyrazit dech. Téměř neviditelným rizikem mohou být tkaničky nebo šňůrky od oblečení, o které se dítě může někde snadno zachytit. Dětská hřiště a pískoviště by měla být bezpečná, vybavená dle platných norem, měla by být udržovaná a při poškození co nejdříve spravená. Je ale třeba dbát na to, s čím si malé děti na pískovišti hrají a jestli je prostor bezpečný. Určitě už jste slyšeli o nálezu infikovaných injekčních stříkaček a bohužel ani psí nebo kočičí výkaly v písku nejsou vzácností. Každé hřiště by mělo být oplocené a označené.

V posledních letech bohužel přibývá i úrazů a napadení dětí psem, ale i jinými zvířaty. Soužití dětí (i těch větších) a zvířat prosím nikdy nepodceňujete. Pes, a to i ten rodinný, se může leknout a z ničeho nic zaútočit, dítě ho může vyprovokovat. Některé děti jsou zvyklé na jejich mazlíčka a stejně tak přistupují i cizím psům, které neznají. Naučte dítě, že nesmí hladit cizího psa. Pokud ano, tak jen s dovolením majitele a v jeho přítomnosti a nikdy ne po hlavě. Naučte je, že by před psem neměly utíkat a neotáčet se k němu zády. I relativně malý pes má v čelistech značnou sílu, velká a bojová plemena ještě větší. I pes, který je velice „hodný“, může za určitých okolností i bez příčiny zaútočit, proto bychom neměli nikdy nechávat dítě v přítomnosti psa bez dozoru.

Obezřetnost a schopnost predikovat možná nebezpečí jsou základ prevence úrazu. Nikdy bychom bezpečí dětí neměli podceňovat. Na druhé straně se z vás nemusí stát jen ustaraný a úzkostný rodič, který se obává nejhoršího. Dobrá prevence spočívá v osvětě a v tom, že i samo dítě bude opatrné a bude vědět, co je nebezpečné.  

Číst 2750 krát Naposledy změněno středa, 06 duben 2016 20:17