Co dělat, když se dítě dusí?

Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)

vdechnute telesoSituace, kdy dítě něco vdechne nebo mu zaskočí a začne se dusit, bohužel není nikterak výjimečná. Zaskočit nemusí jen bonbon nebo kousek jídla, dítě se může dusit například když mu v důsledku záchvatu zapadne jazyk, jeho hlasivky otečou nebo jsou v křeči nebo má akutní onemocnění dýchacích cest (laryngitida, epiglottida).  Náhlá a život ohrožující situace nastává rychle a vyžaduje také rychlou reakci. Co dělat a jak dítěti pomoci?

  • Rozmýšlejte! Jak závažná je situace? Pokud dítě pláče a naznačuje, že se dusí, situace není závažná. Závažné je dušení, když dítě kašle, nemůže dýchat, jeho kůže začíná modrat a upadá do bezvědomí. Pak okamžitě volejte 155.
  • Snažte se zprůchodnit dýchací cesty a zajistit přísun čerstvého vzduchu.
  • Dovnitř nebo ven? Je-li kašel účinný a dítě dýchá, musíte kašel podpořit a dostat vdechnuté těleso ven.

U dítěte mladšího 1 rok ho obraťte na předloktí, hlavou mírně dolů, palcem prostředníkem přidržujte bradu a ukazovákem kontrolujte obsah úst.  Kašel podporujte přiměřenými údery mezi lopatky. Starší dítě mějte v předklonu nebo přes koleno s hlavou mírně dolů. Opakované ho udeřte mezi lopatky.

  • Je-li dítě v bezvědomí, volejte rychlou záchranou službu a podejte první pomoc. Pokud se vdechnuté těleso nepodaří odstranit a dýchání uvolnit, zahajte masáž srdce.
  • Jestliže se těleso dostalo do plic, je nutné ho neprodleně odstranit. Lékaře také vyhledejte v případě, když zprůchodnění dýchacích cest vyžadovalo „větší razanci“.
  • Nejúčinnější je prevence. Vybírejte bezpečné hračky přiměřené věku. Obezřetní buďte hlavně u menších dětí. Nezapomínejte, že i při jídle je nutné na malé děti stále dohlížet.

Číst 3022 krát